Nuorten kirjaesittelytRitva Toivola: Kummitusjuna, 2004. Tammi.

Kummitusjutut ovat kautta maailmanhistorian viehättäneet etenkin lapsia ja nuoria. Oman lisänsä tarinavarastoon tuo Ritva Toivola, jonka Kummitusjuna -teos sisältää 12 fantasia- ja kauhukertomusta. Novellimuoto pitää kertomukset tiiviinä ja jännite pysyy yllä erinomaisesti.

Toivolan novellit voidaan lukea moderniin lajityyppiin, sillä niiden tapahtumapaikat ovat usein hyvinkin arkisia ja tunnistettavasti suomalaisia. Kauppakeskus, Saimaan saaristo, koulu ja yöjuna pohjoiseen ovat miljöitä, joissa kauhu voi herätä eloon ja muuttaa tavallisen tavattomaksi.

Itse tarinat nappaavat osia sekä nykypäivästä, tulevaisuudesta kuin historiastakin. Geenimanipulaatio ja kalliomaalaukset mahtuvat molemmat Kummitusjunan sivuille sulassa sovussa. Pelko on ikiaikainen, ja monista novelleista tunnistaa alkukantaisen kauhun kohteen: pimeä, pedot, aaveet ja eloon heräävät elottomat esineet. Päähenkilöinä ovat lapset ja nuoret, ja heidän maailmansa maagisuus nousee välillä vastustamaan aikuisten arkimaailmaa. Novellien loput palauttavat kuitenkin tasapainotilan ja jännitys laukeaa. Kauhu saa useimmiten rationaalisen tai ainakin rauhoittavan selityksen.

Novellien kieli on toteavaa ja lauseet lyhyitä - kauhu ja jännite syntyvät itse tapahtumista ja henkilöhahmoista. Nopealukuinen ja jännittävä kirja.

Kummitusjuna sai Topelius-palkinnon vuonna 2004.

 

Sivun alkuun