| Arkisto ja hakemisto |Esittelyt aikajärjestyksessä| 
   

Viikko 40

 

84.2
Martel, Yann: Piin elämä, 2003. Tammi. 394 s. Suom. Helene Bützow. Alkuteos: Life of Pi, 2001.

Tämä Man Booker palkinnon vuonna 2002 voittanut romaani sopii hyvin Tammen keltaisen kirjaston sarjaan. Se on klassikko, jonka kaltaisia saa lukea harvoin. Yann Martel on 1963 syntynyt kanadalainen kirjailija, joka on elänyt monella mantereella. Hänen kertojanlaadussaan on paljon samankaltaisuutta V.S. Naipaulin kanssa. Vuonna 1993 hän kirjoitti esikoisteoksensa, novellikokoelman Facts Behind the Helsinki Roccamatios ja vuonna 1996 romaanin Self.

Kertomus alkaa Intiasta, jonne tarinan kertoja on matkustanut kirjoittamaan kirjaa. Kirjasta ei tule mitään, joten kirjailija luovuttaa ja ajelehtii Etelä-Intiassa, jossa kuulee eräässä kahvilassa uskomattoman tarinan. Tarina jää kiehtomaan hänen mieltään ja hän saa jäljitettyä tarinan päähenkilön Torontosta. Varsinainen tarina alkaa tästä ja sen kertoo Pii Patel minämuodossa. Lopussa tulee vielä eräänlainen jälkinäytös, joka saattaa kaiken tapahtuneen uuteen valoon ja vastaa alussa esitettyyn kysymykseen: miksi tämä tarina saa ihmisen uskomaan Jumalaan?

Kirja on syvällinen moraliteetti, joka saa ihmisen pohtimaan elämän syvimpiä kysymyksiä. Se on täynnä jännitystä, huumoria, elämän yllätyksellisyyttä ja filosofiaa. Tärkeitä teemoja ovat usko ja tieto, elämän kunnioittaminen, eläinten ja ihmisten välinen suhde, eläimen asema ihmisen maailmassa, ystävyys, rakkaus, ihmisen ahneus ja raadollisuus sekä mielikuvituksen voima. Sitä voisi verrata lukukokemuksena Pikku prinssiin tai Robinson Crusoeen. Jokainen joka ei ole tätä kirjaa vielä lukenut saa olla onnellinen edessä olevasta lukukokemuksesta!

Suosittelen:*****

Sivun alkuun